Ulicu Azize Šaćirbegović promijeniti u ulicu generala Stjepana Šibera

Demokratska fronta Novo Sarajevo će, povodom obilježavanja prve godišnjice smrti Stjepana Šibera, jednog od najvećih simbola otpora agresiji na Bosnu i Hercegovinu, u najskorije vrijeme putem svojih izabranih vijećnika i zastupnika u općini i Kantonu Sarajevo uputiti inicijativu o promjeni naziva ulici Azize Šaćirbegović u ulicu generala Stjepana Šibera, saopćeno je iz te stranke.

– Smatramo da sve patriotske snage koje putem političkih stranaka participiraju u Općinskom vijeću Novo Sarajevo trebaju podržati ovakvu inicijativu, budući da je općina Novo Sarajevo kao jedna od općina koja je najviše stradala u agresiji na BiH i koja je simbol herojskog otpora, zaslužila da se po ovakvom heroju mora nazvati jedna od najvažnijih ulica u Novom Sarajevu – navodi se u saopćenju.

Iz DF-a podsjećaju da je general Stjepan Šiber čovjek koji je među prvima stupio u redove tadašnje Teritorijalne obrane RBiH, a kasnije Armije RBiH, nesebično se angažirajući u obrani naše zemlje od agresije i ostajući do kraja dosljedan tekovinama i vrijednostima te borbe.

DF Novo Sarajevo smatra potpuno opravdanim usvajanje ovakve inicijative, s obzirom na to da je lik i djelo generala Šibera svima u ovom gradu i državi nadaleko poznato, za razliku od lika i djela Azize Šaćirbegović, te da ime Stjepana Šibera nadilazi ideološke razlike koje postoje kod različitih političkih stranaka u Sarajevu u slučaju drugih preimenovanja naziva ulica ili škola.

– Ukoliko političke stranke koje participiraju u OV Novo Sarajevo smatraju važnim da i Aziza Šaćirbegović ima određeni značaj za Općinu Novo Sarajevo ili državu BiH predlažemo da se imenuje neka manje frekventna i naseljena ulica u Sarajevu – navodi se u saopćenju.

 

Ovo je prijedlog koji apsolutno ima smisla i najmanje što država može vratiti generalu Stjepanu Šiberu, jeste nazvati ulicu po njemu i na takav način ga sačuvati od zaborava, u koji je, ruku na srce, već i upao.

Ovaj prijedlog ne smije imati političku konotaciju, već isključivo dobronamjernu!

Komentariši