Pročitajte par riječi o našem heroju Enveru Hebiboviću: Hodajući heroj sa srcem i dušom većom od Hercegovine!

Bradina, januar ratne 1994 godine, ulazim u zidanu baraku gdje se smijestila specijalna jedinica “Akrepi”.iz Konjica. Otvaram vrata i vidim tridesetak vojnika i tri djevojke (Bolničarke) sa njima. Zastao sam na tren sa glave skinuo crnu beretku i upitao vojnike “Koje najjaci među njima”. Zbunjeno su me gledali, jedan od njih mi pokazao rukom na momka koji je ležao na drugom krevetu lijevo od vrata. Hebibović Enver je najjaci, reče žutokosi! Momak napucan, velikog grudnog koša, crne guste kose i tena, čitao je neki roman koji se gubio i veličini njegovih ruku. Pogledao me mrko i osmjehno se, noge su mu virile pola metra preko vojničkog kreveta.

Ti si najjaci pitam ga dok se propinjao ustajući sa kreveta, i bacajući roman iz ruku, Grdosija je repetirao nogu na plafon preko 2 metra visine, izdigo je.olako. Tišina je vladala prostorijom, oblak plafonske prašine izazvala je njegova desna čizma, čekao se moj odgovor. Nisam bio uplašen došao sam ljudima da poželim dobro došlicu. Nabacio sam osmijeh i rekao momčini uredu Ti si najjaci. Baraka se tresla od smijeha tek pridošle vojske.

Bosna i Hercegovina je puna Envera iz slavnih vremena “FK VELEŽA” dok je bio na golu leteči mostarac “Enver Marić” početkom sedamdesetih prošlog stoljeća. . Tako da je svako drugo dijete dobilo ime po najboljem golmanu Jugoslavije. A najjaćem frajeru naše kasarne bio sam kum u davanju nadimka “FULL”.Od tog dana postali smo nerazdvojni, veliki prijatelji. Naše jedinice “Akrepi i Čedini Igmanski Vukovi” postale su haman jedno i u mnogim akcijama zajedno smo donosili pobjede našoj Armiji RBiH.
Ful je imao pucnjavu pred rat u Sarajevu, nalupo najžešćeg frajera grada. Morao se ispaliti iz grada, zbog moguće osvete. Bio je jedan od najboljih boraca Konjica a i čitave Hercegovine.Istako se u borbama za oslobođenje, Bijele, Boračkog jezera i mnogih visova oko Konjica, u tim akcijama zarobljene su velike količine naoružanja i municije.

Prošao je sva ratišta od Mostara do Teskavice i nazad,.cijeli rat bio u diverzantskim jedinicama, manevarskih, jurišnih uglavnom kao komandir, prošao kroz 5 brigada a od njih dvije su bile jurišne, oslobodilačke. Ranjavan teško. Bježao iz bolesničke postelje da bi vršio obuku borilačkih vještina mladim regrutima.u DIV (Diverzantsko izviđačkim vodovima) usađivao ratno znanje. Prošao svu golgotu rata od Igmana, Treskavice, Kalinovika, brda, Pašine planine,Dzokinog toranja, Crna jezera, Nevesinje. Full u šali kaže u kojoj ima mnogo istine, da je bio više u neprijateljskoj dubini, nego mnogi borci na našim linijama. Sa tih ratišta iz viteških borbi nosi uspomenu na tri teška ranjavanja.

Danas je uspiješan trener borilačkih vještina najzaslužniji u stvaranju šampiona Salke Zildžića, jedanog od najboljih kik-boksera u historiji naše zemlje…

Odlomak iz ratne knjige “Povratak iz mrtvih”, autora Emira Čovića Tole

 

Komentariši