Ponosni smo na naš “Ljiljan”, ali ne smijemo zaboraviti naše borce protestuju i stupaju u štrajk glađu u Sarajevu

Na uzvišenju Bandera, strateški važnoj koti 449 kod Gradačca u nedjelju je otkriven spomenik svim braniocima Bosne i Hercegovine.Spomenik u obliku ljiljana visine 16 metara s pet latica nalazi se u kompleksu površine od dva dunuma, a njegovom predstavljanju prisustvovao je veliki broj zvanica iz javnog, političkog i vjerskog života naše zemlje. Spomenik je postavljen na lokaciji koja dominira cijelim gradačačkim krajem i Posavinom. Vrpcu su svečano presjekli član predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef.Kavazović.
U izgradnju spomenika i prilaznog puta uloženo je oko 150.000 maraka. Veći dio sredstava obezbjedili su privrednici, manji dio vlast. Spomenički kompleks nalazi se na prostoru od dva dunuma. Ljiljan visine 16 metara s pet latica okružen je parkom i simbolizira, kažu u udruženju Patriotska liga, odbranu naše države.
Spomenik je izraz zahvalanosti borcima. Isti ti borci još uvijek štrajkuju ispred zgrade Vlade FBiH.
Demobilisani borci koji već više od dva mjeseca protestuju ispred zgrade Vlade Federacije u Sarajevu najavili su da će danas stupiti u štrajk glađu.Nekadašnji borci ne odustaju od svojih zahtjeva i tvrde da na pojedinačno ispunjavanje uslova neće pristati.
S obzirom na to da je Vlada ignorisala sve njihove zahtjeve, odlučili su se na drastičan.Predstavnici demobilisanih boraca kažu da su jednoglasno odlučili da stupe u štrajk glađu, kao opomenu Vladi da su još živi i da postoje, objavila je N1.
(Republika.ba/Foto: N1)

Komentariši