Heroina Fatima Đedović: Jedna od prvih žena u ARBiH

Sjećanje na heroje rata uvijek počinjemo sa pričama o generalima, pukovnicima, sinovima Bosne koji među prvima stadoše na branik naše zemlje.

Teško da ćemo negdje naći neku priču o ulozi žene u OS BiH, ali i zdravstvenih radnika, tokom ratnih godina.

Fatima Đedović iz Teočaka je jedna od prvih žena u ARBiH, ali i prvi zdravstveni radnik u jedinici kapetana Hajrudina Mešića, poznatijeg kao “kapetan Hajro”. Sa nepunih dvadeset godina vođena ponosom i željom krenula je u herojsku bitku, spašavanje života momaka s prve linije. Bez iskustva, dovoljne količine lijekova i medicinskog materijala, ali sa velikom voljom i ljubavi prema domovini stala je u prve redove legendarne brigade.

Dok pod granatama, na terenu spašavate živote mladih ljudi koji vam često na rukama umiru, “nema mjesta za strah”, kaža sagovornica, javlja freshpress.info.

“Rat i stradanja nisu pitali. Ranjenici, njihove povrede i patnje su prva veoma bolna iskustva s kojim sam se susrela. Iako bez iskustva, trudila sam se da im ublažim patnje, saniram povrede kako sam znala i umjela,” kaže Đedović.

Spreman da budeš prvi koji će vidjeti ranjeno, masakrirano tjelo prijatelja i poznanika ravan je herojskom činu na koji je ova, tada dvadesetogodišnja djevojka, čistog srca bila spremna. U svim tim ratnim strahotama, Fatima nije razmišljala o odlasku, čak šta više, svaki spašeni život ulijevao joj je novu snagu i novu želju da ide dalje.

Prva teočanska brigada za odbranu domovine dala je 341 šehida, a 873 borca ranjena su tokom rata u Teočaku. Broj poginulih i ranjenih na ovom prostoru dovoljno govori o težini posla zdravstvenog radnika na ovom kraju.

Sa područja Teočaka i Vitinice krenuli su prvi borci, ovdje se branila se Bosna, pokazali su Lavovi iz Teočaka svo herojstvo i umjeće rata u velikom broju ofanziva poput “Čekić i nakovanj”, “Drina 93”, “Trokut”, ali i borbi za oslobađanje koridora Teočak – Sapna – Kalesija – Tuzla, diverzantske akcije na Banj Brdu i Majevici te kontrole brane Sniježnica.

Kao kapetan ove brigade, u 33. godini život je položio i Hajrudin Mešić u pokušaju “probijanja” koridora prema Kamenici, gdje su se nalazili zarobljeni civili.

Upravo dio ove legendarne brigade bila je naša sagovornica Đedović. Živote najvećih sinova Bosne često je držala u svojim rukama, često ih zajedno s kolegama iz “mrtvih vraćala” i pod granatama previjala.

Danas kaže: “Sada, dvadesetak godina nakon rata, osjećaji su maltene isti. Da se ponovo nađem u istoj situaciji kao i 1992 godine vjerujem da bi opet ostala i pomogla ako ne više, sigurno ne manje. Ovo je moja zemlja i moj narod koji volim.”

Važno je napomenuti da su mnogi od boraca ove brigade nezbrinuti i zaboravljeni od strane države, ali kako Fatima reče:”Narod pamti, narod poštuje sve ono što smo uradili tokom odbrane”.

Zaista je tako, Lavovi iz Teočaka žive u narodu i živit će sve dok budućim generacijama prenosimo svoja sjećanja na njih.

(Bportal.ba)

Komentariši