GENERAL TZV. VOJSKE RAPUBLIKE SRPSKE PRIZNAJE: MI SMO IZGUBILI RAT!

Te ’95. godine naša Armija je vodila teške bitke na području Srednje Bosne i Bosanske Krajine.

7. korpus, pod komandom generala Mehmeda Alagića je izvojevao veliku pobjedu na Vlašiću i skunio kapu tadašnjoj tzv. Srpskoj Republici Bosni i Hercegovini. Netom poslije su oslobodili Donji Vakuf, te se sprema za povratak u Krajinu.

5. korpus se, nakon 1200 dana pod opsadom, konačno otrgao napadima agresorskih snaga, te krenuo u kontraofanzivu. Počele su se redati pobjede za pobjedama te se oslobađati Ključ, Sanski Most, Grmeč, Bihać, Velika Kladuša… Nakon velikih podviga koje je sadejstvovao 5. korpus, uz pomoć HVO-a, konačno je došlo vrijeme za oslobađanje kompletne teritorije Bosne i Hercegovine.

Ključni trenutak u odbrani Domovine je bilo spajanje 5. i 7. korpusa i mnogi agresorski generali i starješine su sa podsmjehom govorili da je to nemoguća misija i da do toga nikada neće doći, jer su mislili da je njihova vojska toliko moćna da im to ne dozvoli. Na njihovu žalost, spajanje se i dogodilo.

“Jednom je general Talić rekao da se nikada neće spojiti 5. i 7. korpus Armije Republike Bosne i Hercegovine, jer mu to ne dozvoljava 1. krajški korpus, a ja sam mu odgovorio da je to tačno i zato ćemo mi uništiti 1. krajški korpus pa ćemo se spojiti.” Atif Dudaković.

Nakon spajanja 5. i 7. korpusa, Armija RBiH kreće u potpunu ofanzivu sa jednim jedinim ciljem – da dođe do Drine. Zapaženi uspjesi na bojnom polju uplašili su predsjenika Srbije, Slobodana Miloševića koji je na koljenima molio Richarda Hoolbrooka da zaustavi oslobodilačku ofazivu Armije RBiH koja je bila u maksimalnom usponu. Razlog Miloševićevog apela je nemoć Srbija da primi preko 200 hiljada imigranata.

Nažalost, Međunarodna zajednica, pod prijetnjama NATO-a, je uspjela zaustaviti ofanzivu Armije RBiH i njen konačan ulazak u Banja Luku i napredovanje njene ofanzive sve do rijeke Drine.

Ratni general tzv VRS Slavko Lisica je u jednom od svojih intervuja rekao: “Mi smo izgubili rat.” 

Njegove riječi najbolje ilustruju snagu Armije RBiH, koja je u tim trenucima posjedovala i vojno i psihički nadmoćno stanje da u potpunosti oslobodi kompletnu teritoriju Republike Bosne i Hercegovine.

 

armijarbih.net

Leave a Reply