FOTO Registar sačinjen još 2008 : Na spisku tadašnjeg ministra Crnkića 579.879 boraca, na onom iz 1995. bilo ih 229.823

U oktobru 2008. godine Federalno ministarstvo za boračka pitanja sačinilo je registar/popis ukupnog broja pripadnika Oružanih snaga BiH kojima je izdato uvjerenje o neisplaćenim plaćama. U to vrijeme ministar je bio Zahid Crnkić (SDA).

Ovaj spisak napravljen je na temelju službene evidencije organizacijskih cjelina u općinama, a kako je navedeno,u  cilju utvrđivanja tačnog broja pripadnika Oružanih snaga BiH.

Registar je sačinjen još prije 10 godina, ali do danas niti je javno objavljen niti je omogućeno javnosti, posebno aktivnim pripadnicima Armije R BiH, MUP-a RBiH koji odlično znaju ko je s njima bio u brigadama, četama, u rovu, a ko je bio kuhar, kurir ili na radnoj obavezi da pomognu vlasti da ukloni lažne borce i invalide sa spiska.

Također, postoji i spisak pripadnika Armije R BiH od 24. marta 1995. godine prema kojem brojno stanje jedinica, tada sačinjeno, bilo 229. 823.

Pogledajte u galeriji oba spiska. Jedan iz 1995. godine, a drugi sačinjen 13 godina kasnije.

 

 

Na spisku iz 2008. godine greškom je u rubrici Odsjek Mostar unesen samo jedan podatak, ali je u zbiru tačan.

Među 579.879 na spisku se nalaze pripadnici Armije R BiH i HVO-a, MUP-a R BiH, Ministarstva odbrane R BiH i namjenska proizvodnja.

IZVOR: index.ba

Komentariši