BRILJANTNA AKCIJA “PRETIS”: IZVUČENO NAORUŽANJE KOJIM JE BRANJENO SARAJEVO

Akcija “Pretis” koja se smatra presudnom za odbranu Sarajeva i države BiH izvedena je u noći 17. na 18. april 1992. godine.

Oko 30-ak pripadnika Specijalne jedinice MUP-a Republike BiH uz pomoć združenih jedinica Teritorijalne odbrane, organizirali su iznošenje naoružanja iz kruga tvornice “Pretis” u Vogošći.

Akcija je trajala dva sata. Veoma dobro organizirani specijalci Dragana Vikića i Kemala Ademovića, su bez ispaljenog metka, uspjeli izvući 1.100 protivoklopnih raketa i kamion minobacačkih granata koje će se kasnije pokazati presudnim za odbranu grada.

U gradu je u to vrijeme vladao opći metež. Zbog lošeg sistema veza i slabe koordinacije među braniteljima, Safet Hadžić sutradan 18. aprila sa svojom grupom krenuo je u “Pretis” kako bi prije nego JNA I SDS-ove paravojne formacije potpuno zatvore obruč oko Sarajeva, izvukao još naoružanja.

Hadžić i njegovi saborci iz Patriotske lige i TO RBiH nisu znali da su SDS-ove paravojne jedinice već zauzele tvornicu. Prema Vogošći su krenuli kombijem.

Safet nije imao nikakvo naoružanje. Kada su došli do kapije zasuli su ih rafalima. Safet je prvi bio pogođen. U ovoj akciji poginuli su i Sead Velić, Nermin Zeljković, Fahrudin Čavčić, Almir Islamović i Senad Čirić.

Safet Hadžić

Na mjestu u neposrednoj blizini pogibije na ulazu u “Pretis” podignut je spomenik Safetu Hadžiću i njegovim saborcima. U čast Safetu Hadžiću podignut je i spomenik ispred sarajevske Općine Novi Grad.

Leave a Reply